סיפורו של הכרם

שורשי הזרע

כרמי בת שלמה גאה בשורשיה העמוקים. אנו מסורים לסטנדרטים הגבוהים ביותר ושואפים ללא הרף ליצור יין משובח הראוי למורשת שלנו.

1887

בשנת 1887, הנדיב היהודי הגדול, הברון אדמונד דה רוטשילד, יוצא לביקורו הראשון בארץ ישראל. במהלך סיור בן 10 ימים, הברון מגלה את כוונותיו והרשעותיו. הוא מדבר על חשיבות עבודת האדמה, להיות מחובר אליה, ולהוכיח לעולם שהעם היהודי הוא חקלאים חזקים ועמידים. לאחר מכן מחליט הברון לייסד את 'ארבייטר שולה', בית ספר להכשרה לעובדי משק. שנתיים לאחר מכן, בוגרי הממסד הזה ימצאו וישקעו בבת שלמה.

1888

הברון אדמונד דה רוטשילד, שמאמין שייצור יינות כשרים ייצור בסיס כלכלי איתן לקהילה היהודית שזה עתה קמה, מייבא גפנים מדרום צרפת. הוא מזמין מומחי יין צרפתים לבחור זני ענבים שיכולים לעמוד באקלים החם בארץ הקודש. המומחים בוחרים זנים כמו קברנה סוביניון, פטיט ורדו, מלבק, קריניאן, מורוודר, מוסקט, סמיון וגרנאש. מדי פעם הם מבקרים בישראל כדי ללמוד את החלוצים היהודים באמנות היין.

1889

עם הושלמו בתי האבן הראשונים שלו, היישוב החדש נקרא על שם בטי סלומון (שלמה) דה רוטשילד, אמו של הברון. 15 בוגרי בית העובדת שולה נכנסים למבנים החדשים, להוטים למלא אחר הקריאה לבנות ולעבד את ארץ ישראל. הם שותלים אלפי שתילי גפן ועצי פרי. במהלך השנים הקרובות נבנים בתים נוספים וכן בית כנסת, מקווה ובית ספר לשרת את הקהילה ההולכת וגדלה. חזן בית הכנסת משמש גם כקצב הכשר של העיירה וכמורה לעברית. בסך הכל, שלושה עשר בניינים לאורך הרחוב הראשי של בת שלמה, מביאים מזל לחקלאים הנלהבים.

1892

הברון דוחף לייצור יין כשר ליצירת קשר נוסף בין קהילת יהודי אירופה למפעל הציוני, ובזכרון יעקב מוקם יקב חדש. כל יבול הענבים של בת שלמה נשלח ליקב, כדי לשמש את מנת היין הראשונה שלו. כדי להקל על המשלוח העתידי ליקב, נבנית מנהרה מיוחדת מתחת לאדמה, המובילה היישר למרתפי היקב.

1893

ד"ר חיים חיסין, מחברת בילו, מבקר בבת שלמה. בכתביו הוא מספר על מושבה המורכבת מ-19 משפחות ראויות להערצה, העמלות בשמחה תוך כדי בניית הארץ ועיבודה. הוא מספר על 1000 דונם של גפנים, 200,000 שתילים ושורות של נטיעות הדרים, עצי שקד, עצי זית וירקות. ד"ר חיסין מונה 150 עיזים ו-100 כבשים, ומכוורת, המייצרת דבש. הוא מתרשם ממנוע קיטור מיוחד המשמש לשאיבת מים מבריכה סמוכה. זוהי ארץ של יין, חלב, דבש וחדשנות.

1909

לאחר עשור קשה שבו הושמדו יבולים בגלל פילוקסרה, מזיק החי על גפנים ועלים, מגיעים תושבים חדשים להפוך את בת שלמה לביתם. היישוב, המשגשג כעת בשל תוספת ידיים עובדות, נהנה מתקופת שגשוג. בין העובדים החדשים שנקלטו נמצא אחד דוד גרין, שייקרא לימים דוד בן-גוריון, שיהפוך לראש הממשלה הראשון של ישראל. נראה בתמונה (מימין) לבוש בסינר.

1913

המלומד היהודי הנודע והרב הראשון של פלסטין החובה הבריטי, הרב אברהם יצחק קוק, בקרו באט שלומו עם משלחת של חוקרים יהודים. את פניהם מברכים ד"ר מרדכי לויטס ורעייתו אנה. בני הזוג מגישים למשלחת כיכרות לחם טרי וגבינה מפורסמת בסגנון ספרדי של אנה. בהמשך מתכנסת כל הקהילה בבית הכנסת לשמוע דרשה של הרב קוק, ומתחייבת על תמיכתם ב'עבודה עברית' (עבודה עברית) ביישובים השכנים.

1925

בביקורו החמישי והאחרון בארץ ישראל, מארח הברון אדמונד דה רוטשילד על סיפון ספינתו את תושבי בת שלמה ומבקר ביישוב. הוא ממליץ לחקלאים לשקול להרחיב את החוות כך שיכללו רעיית עיזים ולנצל את החורש הטבעי שמסביב, וגם להרחיב את הכרמים שלהם.

1934

הברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד נפטר בפריז ב-1934 והותיר אחריו מורשת הכוללת השבתה של קרוב ל-500,000 דונם של אדמה וכמעט 30 התנחלויות בישראל. בשנת 1954 מובאים שרידיו ושל רעייתו לרמת הנדיב בזכרון יעקב.

1936

המהומות והפוגרומים של 1936 משכנעים את המתיישבים להעסיק פועלים עבריים, אך ורק. 13 משפחות בת שלמה יוצרות שותפות עם קבוצת המזרחי העברי, ומעסיקות אותן לסיוע בחקלאות האדמה. הקבוצה מקימה מחנה מחוץ לבת שלמה והופכת לחלק מהקהילה. הפוגרומים גם מחייבים בעיירה קציני משמר לילה, הנקראים נוטרים, כדי לשמור על הקהילה.

1948

ההכרזה על הקמת מדינת ישראל נחתמת ב-14 במאי 1948. משפחות המייסדים של בת שלמה משיגות עצמאות משלהן כשהאדמה חתומה על שמם. החלוצים של בת שלמה לוקחים אחריות מלאה על חוותיהם ואדמות הסביבה, מעבדים ומטפחים אותם עד היום, ומגשימים את חלום המפעל היהודי בישראל.

1984

משרד הפנים הישראלי מכריז על בת שלמה כאתר לאומי, בשל חשיבותה לסביבה הקרובה ולפיתוח הקולוניזציה של ארץ ישראל.

2010

היזם, אלי וורטמן, בשיתוף עם היינן מעמק נאפה, ארי ארל'ה, מצא את כרמי בת שלמה החדשים. הם מחייה את הארץ ומגשים את מורשתו של דה רוטשילד על ידי נטיעת השדות מחדש עם 15,770 שתילים במגוון ענבים, מה שהופך אותם ליין אלגנטי המתאים לברון.

2010

תוך שמירה על מסורת המעורבות של הברון דה רוטשילד בקהילה וחיזוק הקשרים היהודיים לארץ ישראל, כרמי בת שלמה החדשים לוקחים את תכנית רגבים תחת חסותה באמצעות מתן מלגות ומענקים. רגבים, תכנית לחינוך חקלאי תיכוני, משרה מוסר עבודה מפותח ותחושת אחריות שתשרת את תלמידיה הצעירים לאורך כל חייהם כאזרחי מדינת ישראל והן כאזרחי העולם.

2013

כחלק משיפוצים של המטה החדש של כרמי בת שלמה, חפירה ארכיאולוגית ממומנת על ידי אלי. החפירה חושפת שרידים של יישוב יהודי קדום מהתקופה הרומית. חפצים שהתגלו כוללים פיסות חרס, תנור קרמי עתיק דו-מפלסי, ואגן שנועד לאיסוף נוזלים, ככל הנראה לייצור יין. זוהי חפירה ראשונה מסוגה ביישוב הישן בת שלמה, החושפת שוב את מורשתו ומשמעותו ההיסטורית.

אלבום ההיסטוריה שלנו

The watch tower, 1930's
שומר עם העיר ברקע, שנות ה-20
הרחוב היחיד של בת שלמה, שנות ה-30
מבט ממעוף הציפור של העיר, שנות ה-50
ארי מלמד את נערי רגבים, 2014